Életmentő feladatokra készítették fel a Nissan elektromos autóját

A Nissan angol importőr csapata csinált egy olyan katasztrófaelhárító járgányt az új Leaf elektromos autóból, mellyel nehéz terepen is el lehet látni olyan életmentő eszközöket árammal, mint például a lélegeztetőgép vagy éppen a légkalapács.

A Nissan Leaf egyik legnagyobb különlegessége a tervezésében rejlik. Egészen pontosan abban, hogy nem csak áramot vesz fel, hanem képes azt le is adni, ha éppen arra van szükség. És pontosan ezt használta most ki a márka angol importőre, aki egy igazi katasztrófaelhárító járgányt csinált a jelenlegi generáció legerősebb változatából a 62 kWh-s akkumulátorral felszerelt változatból. Mert bizony ha ténylegesen el akarunk látni árammal egy körzetet úgy, hogy a saját energiánkkal még meg is akarjuk közelíteni azt, ahhoz kell a kraft rendesen.

Szóval adott a Re-Leaf névre keresztelt koncepció, melyet két külső és egy csomagtartóba rejtett csatlakozóval is elláttak, amikhez különböző életmentő és kutató expedíciós tárgyakat lehet csatlakoztatni. A Leaf rendszere így mondjuk gond nélkül képes húsz napig működtetni egy lélegeztetőgépet, vagy negyven órán keresztül biztosítani az energiát egy nagyteljesítményű ütvefúró számára. Lényegében egy óriási négy keréken guruló powerbankot kell elképzelni, ami nagyon hasznos tud lenni katasztrófával sújtott, vagy mondjuk az isten háta mögötti telepen.

Mindezek mellett még a hátsó üléssort is eltüntették a gyáriak, a helyére pedig sík padlót építettek be egy kihúzható panellel megfűszerezve. Ennek köszönhetően akár egy számítógép is üzembe helyezhető a kocsi hátuljában, azaz parancsnoki és koordinációs feladatokat is könnyedén el lehet látni vele.

Persze, ez mit sem érne, ha nem lehetne a spéci Leaf-el megközelíteni a sokszor megközelíthetetlen helyzeteket. Pontosan ezért 7 centivel lett megemelve az elektromos járgány hasmagassága, kapott haspáncélt és a terepgumik sem maradhattak le az összeszerelésnél. Így persze megnőtt menet közben az energiafogyasztás, de a Nissan koncepciója nem a világ egy töltéssel bejárásáról szól, hanem arról, hogy egy adott helyszínt árammal lássanak el vele.