Elektromos platformot mutatott be a Hyundai is

E-GMP néven mutatta be a Hyundai a saját villanyautós platformját, mely a jövőben az Ioniq modellcsalád alapja lesz. Variálható, tehát több méretosztályt is ki tudnak majd szolgálni vele.

A Hyundai komoly elektromos terveket dédelget, hiszen Ioniq néven egy saját villanyos almárkát építenek ki a jövőben. Persze, ehhez kellenek bizonyos feltételek is, például egy jól használható, kimondottan villanyos hajtásra tervezett platform.

Most ezt mutatta be a koreai gyártó E-GMP néven, ráadásul teljesen variálható kivitelben. Ez annyit tesz, hogy az akkumulátor csomagot és két elektromos motort magába foglalni képes alap hosszúságra és teljesítményre is teljesen személyre szabható.

Persze, azért vannak fizikai határai is a dolognak, így a jelenlegi megoldás inkább a nagyobb méretű modellek esetén lesz alkalmazható, egészen pontosan 4,5 méteres hosszúság felett bármit rá tudnak építeni gyakorlatilag a gyáriak.

A motorok és az akkumulátorok is cserélhetők, így a Hyundai jelenleg 95 és 270 lóerő közötti teljesítményben gondolkodik az akkumulátor csomag mérete pedig 50 kWh-tól indul.

Fontos még, hogy a tervezéskor arra is gondoltak a mérnökök, hogy az akksi védelme kiemelt fontosságú, ezért egy energiaelnyelő keretet is építettek a platformra, melyet a Hyundai és a Kia egyaránt használ majd az elkövetkező években.