Elektromos lehet a jövő teherszállítása is

Az elektromos autózás előre törésével elkerülhetetlen, hogy idővel a teherszállítás is áttérjen erre a megoldásra. A Ford és a DHL már meg is kezdte az átállást.

Szinte naponta hallani arról, hogy a nagyobb márkák újabb és újabb elektromos modellt, illetve hajtási megoldást jelentenek be. Így már nem kérdéses, hogy a jövőben ezek a járgányok uralják majd a személyautók piacát. Na de mi a helyzet a teherszállítással?

A Ford és a DHL már most megkezdte az átállást a közösen fejlesztett StreetScooter Work XL-el, mely lényegében egy elektromos városi kisteherautó. Egyelőre 3500 darab készül belőle, melyek kimondottan a DHL flottájában szolgálnak majd, ám később megrendelésre más cégek is használhatják.

A StreetScooter érdekessége, hogy többféle akkumulátorral, illetve teljesítménnyel készül. A legerősebb 120 elektromos lóerővel bír, az energiát pedig a 76 kWh-s akkumulátor szolgáltatja. Ez a változat akár 1275 kilóval is terhelhető, egy töltéssel pedig 200 kilométert lehet megtenni vele. Ez utóbbi adat ugyan nem tűnik kiemelkedően soknak, ám a városi, illetve a város közeli csomagszállítást kényelmesen meg lehet oldani vele, főleg, hogy ha a teherautó éppen nem szállít, akkor a telephelyen azonnal töltőre lehet tenni.