Elektromos közlekedésre áll át egy görög sziget, még a rendőrautók is villannyal mennek majd

A Görögországhoz tartozó Astypalea sziget teljes területén csak elektromos járműveket használnak majd. A Volkswagen segíti a villanyos átállást.

Még novemberben jelentette be először a görög kormány, hogy Astypalea szigetéből villanyos nagyhatalmat csinálnak. A bejelentés azért keltette fel az emberek figyelmét, mert nem egy olyan helyről van szó, ahol már önerőből is elterjedt az elektromos közlekedés, hanem gyakorlatilag a nulláról kell felépíteni az egész tervet.

Ennek fényében az elmúlt hetekben megnyíltak az első publikus töltőállomások, illetve a közösségi közlekedést is egyre komolyabban terelik a helyiek elektromos irányba: megjelentek az utcákon a bérelhető Seat elektromos rollerek, illetve igénybe lehet venni a VW e-Up városi miniket is, ha éppen valakinek fedett megoldás kell. Bizony, már ebből is érződik, hogy a tervek megvalósításához a görögök a Volkswagen csoport segítségét kérték.

Így természetesen szóba sem jöhetett más az új rendőrautó beszerzéseknél, mint a Volkswagen ID.4, mely első példányait már meg is kapták a helyi hatóságok. Nem csak a rendőrök, hanem a kikötőfelügyelet és a reptéri biztonsági szolgálat is.

„Astypalea lesz az egyik legfontosabb kísérlete Európa karbonsemlegessé válásának. Valós időben fogjuk kutatni, hogy mi motiválja az embereket az e-mobilitásra való átállásra, és milyen ösztönzőkre van szükség a fenntartható életmódra való áttéréshez. A Volkswagen ezt a változást szeretné elérni úgy, hogy a fenntartható mobilitás teljes skáláját kínálja az autóktól a töltési lehetőségeken át a fenntartható energetikai megoldásokig.”- mondta Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója.

A helyi lakosok természetesen saját elektromos autóhoz (ID modellekhez) is hozzájuthatnak a program keretein belül kedvezményesen.