Elektromos autót csinálhat a Picantóból a Kia

A Kia Picanto kis városi autó napjai meg vannak számlálva a szigorodó környezetvédelmi normák miatt. Csak a villanyosítás jöhet szóba, mint a modellt megmentő alternatíva.

A folyamatosan szigorodó környezetvédelmi normák drasztikus átalakításra késztetik az autóipart. Sok modell eltűnik, mások pedig elektromosként folytatják a pályafutásukat. A kimondottan ár érzékeny kisautók piacán ez persze nem mindennapi dilemma elé állítja a gyártókat: vagy a jelenleg még drága technológiát építik be, ezzel gyakorlatilag lemondva a profit nagy részéről, vagy megy a kukába a paletta egy része.

Az utóbbi leginkább az Opel és a Ford esetében figyelhető meg, az Adam és a Karl mellett ugyanis a Ka+ is utódmodell nélkül szűnik meg Európában. A Volkswagen csoport inkább a villanyosítás mellett voksol az Up, a Mii és a Citigo kapcsán, most pedig úgy tűnik, hogy a Kia is ebbe az irányba mozdul el.

A gyáriak ugyanis már dolgoznak a Picanto elektromos autóvá alakításán. A legnagyobb feladat jelen esetben is természetesen a költségek leszorítása lesz.

„Előbb utóbb mindenkinek szembe kell néznie ezzel a problémával. A kimondottan kisautókra kihegyezett piacokat nem lehet csak úgy eldobni, még úgy sem, ha az autók valamennyit drágulnak is a villanyosítás miatt. Olaszországban például az eladott járgányok felét az ilyen aprócska modellek teszik ki, ami nagyon nagy számot jelent, így én úgy gondolom, hogy kell egy kis elektromos a Kia palettájába is- mondta Emilio Herrera, a Kia európai ügyvezető igazgatója.