Elektromos autókat vágtak oszlopnak, csupán tudományos alapon

A német DEKRA vizsgálta meg, hogy tényleg mindenképpen kigyulladnak-e az elektromos autók, ha komoly balesetet szenvednek. Halálos tempóval küldtek villanyautókat egy masszív oszlopnak.

Azt tudni lehet, hogy ha kigyullad egy elektromos autó, akkor nagyon nehéz az így keletkezett tüzet eloltani. Na de vajon mindenképpen kigyulladnak a villanyos járgányok, ha balesetet szenvednek? Erre kereste a választ a német DEKRA.

Csupán tudományos alapon, nekivágtak egy masszív oszlopnak egy Nissan Leaf-et és egy Renault Zoe-t. A Nissan az első próbánál 75 kilométeres sebességgel oldalról ment neki az akadálynak, aminek természetesen halálos erővel rendelkező csattanás és kiflibe hajlott karosszéria lett a vége.

Második alkalommal már a frontális ütközést vizsgálták meg 84 km/h sebességgel. Természetesen ebben az esetben is szinte biztos az életveszélyes sérülés, bár szemből azért jóval nagyobb az energiát elnyerő gyűrődő zóna, mint oldalról.

Bár mind a két esetben súlyos, esetleg halálos sérüléseket szenvedett volna a sofőr, a tesztek azonban rávilágítottak arra, hogy nem minden esetben gyullad ki egy villanyos járgány. Sőt, ha igazi balesetek lettek volna ezek, akkor a mentés is gyorsan elkezdődhetett volna, hiszen minden esetben az ütközés pillanatában azonnal áramtalanította az autót az erre kitalált automatika.