Elegáns SUV a Cadillactől

Bemutatkozott a legújabb SUV a Cadillac kínálatában, az SRX utódjaként érkező XT5 pedig mindenben túltesz a korábbi modellen.

Természetesen elegáns fekete színben mutatta be legújabb SUV modelljét a Cadillac. Az SRX utódjaként érkező XT5 egyben az amerikai márka új névadási rendszerét követi, így a szabadidő-terepjárók mostantól az XT nevet kapják, a mögötte lévő szám pedig a típus méretét jelenti. A személyautók ugyanakkor a CT névre hallgatnak majd, az első ilyen modell a CT6 lesz.

A Cadillac büszkén jelentette be, hogy az új XT5 jelentősen könnyebb lett az elődjénél. A karosszéria hossza 4,82 méter, a szélessége 1,9 méter, a magassága pedig 1,68 méter, az elsőkerék-hajtású alapmodell 1815 kilogrammot nyom, míg az összkerékhajtású kivitel 1940 kilogrammos. A gyártó szerint ez azt jelenti, hogy az SRX tömegéhez képest 126 kilogrammot fogyott az XT5, amely így 45 kilogrammal könnyebb, mint az Audi Q5, és 295 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen, mint a Mercedes-Benz GLE.

Az újdonság motorházfedele alatt egy 3,6 literes V6-os benzinmotort találunk, amely a Cadillac más modelljeiben, így az ATS, CTS és CT6 kínálatában is megtalálható. A 314 lóerős teljesítményre és 366 Nm nyomaték leadására képes erőforrás egy új nyolcfokozatú automata sebességváltón keresztül hajtja mind a négy kereket, és hengerlekapcsolással képes takarékoskodni. A kínai és az európai piac számára egy kétliteres, négyhengeres, turbós benzinmotor is elérhető lesz, amely az ATS kínálatából lehet ismerős.

Az XT5 felszereltségi listáján adaptív tempomat, holttérfigyelő, sávtartó asszisztens, önállóan parkoló rendszer, felülnézeti képet adó kamera, fedélzeti internetelérés, okostelefon-integráció és head-up display is megtalálható. A premierjét a Los Angeles-i autószalonon tartják, a forgalmazása pedig 2016 tavaszán kezdődik.