Egyetlen új autót sem adtak el előző hónapban Indiában

A járvány okozta válság és válságkezelés világszerte érezteti a hatását. Az újautó eladások is alaposan lecsökkentek, ám a legkomolyabb mértékben Indiában történt visszaesés.

Ahogy a világot kétvállra fektette a koronavírus terjedése, úgy esett el az autóipar is gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra. A legjobban az újautó értékesítéseken érezhető a válság, hiszen például Kínában csaknem 90 százalékot esett az eladott autók száma. És nem ez a legdrasztikusabb adat!

Most ugyanis kiderült, hogy előző hónapban Indiában a visszaesés 100 százalékos, azaz április folyamán egyetlen egy új autót sem értékesítettek az ázsiai, mintegy 1,3 milliárd lakossal rendelkező országban. Ennek a vásárlói kedv visszaesése mellett a szigorú karanténok és a bezárt gyárak és szalonok is hozzájárultak.

Az újrakezdés sem lesz egyszerű a Honda Cars India marketing igazgatója szerint. „Autót összeszerelni és gyártani egy nagyon bonyolult folyamat. Ha egyetlen pici alkatrész is hiányzik, akkor nincs végeredmény. Jelen helyzetben pedig a legtöbb beszállító a helyi piacon olyan gondokkal küzd, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani”- mondta Rajesh Goel.

Arról, hogy mikor áll minden vissza a régi kerékvágásba még a legmerészebb elemzők sem mernek biztosat kijelenteni. Az viszont egyértelmű, hogy nem egy-két hónap alatt megy majd végbe a folyamat.