Egyelőre nem beszél teljes villanyos átállásról az Aston Martin

Míg a legtöbb nagy gyártó már konkrét dátumokkal rendelkezik a villanyos átállással kapcsolatban, az Aston Martin még feltételezés szinten sem bonyolódik ilyen megállapításokba.

Ahogy egyre komolyabb mértékben terelődnek elektromos irányba az autógyártók, sorra jelennek meg a teljes villanyos átállásra vonatkozó tervezetek. A legtöbben 2030-ban már tisztán elektromos palettáról beszélnek, vannak viszont olyan példák is, akik szerint még nagyon korai a belsőégésű motorok teljes kiírtásáról beszélni.

Ilyen például az Aston Martin is, melynek vezérigazgatója, Lawrence Stroll a Financial Times-nak beszélt arról, hogy a neves angol gyártó még nem kész arra, hogy elektromos márka váljék belőle.

„2030 után is még nagyjából 5 százalékos lesz a benzines motorok aránya, én személy szerint nem látom annak a lehetőségét, hogy ez valamikor nullára redukálódna”- árulta el az Aston vezér. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár 10 év múlva sok országban tiltólistára kerülnek a jelenlegi tervek szerint a belsőégésű motorok, a gyártó kész olyan piacokra fenntartani a belsőégésű egységeket, ahol ezek engedélyezve lesznek.

Az újságírók viszont csak ki akartak csalni Stroll-ból egy villanyos átállásra vonatkozó álláspontot, ezért rákérdeztek arra, hogy szerinte 2050-ben lehetséges-e, hogy már csak elektromos modellekkel foglalkozik majd az Aston Martin. A vezérigazgató a felvetést egy „Ez túl van azon a horizonton, amit látok” válasszal reagálta le. Érthető, hiszen jelenleg egy olyan korszakot élünk az autózás történetében, ahol a jövőt formáló tényezők nem hogy évente, de sokszor havonta is képesek alapvetően megváltozni. Harminc évre előre jósolni ezért teljesen értelmetlen.