Egyedi Ikarus került a Közlekedési Múzeum tulajdonába

Egy szép állapotban megőrzött 1979-es Ikarus 260-as minden busz rajongó szívét megdobogtatja. És akkor itt van ez a most a Közlekedési Múzeumnak ajándékozott példány, mely évtizedekig igazán különleges feladatokat látott el.

A tömegközlekedés rajongói számára igazi kincsnek számít egy eredeti állapotú 1979-es Ikarus 260-as, mely a magyar autóbuszgyártás fénykorából származik. Anno több száz kivitel készült belőle, a külföldiek is vitték, mint a cukrot. Most viszont egy olyan példány bukkant fel és került a Közlekedési Múzeum tulajdonába, mely itthon látott el különleges feladatot.

A szóban forgó 260.90-es ugyanis gyárilag az MTVA megrendelésére készült a 70-es évek legvégén, átadása után pedig helyszíni hangstúdióként funkcionált. Ezzel a busszal készültek a rádiós felvételek, illetve az elő televíziós adások hangját is sokáig a különleges Ikarus biztosította.

A Közlekedési Múzeum elmondása alapján a jármű működőképes állapotban van apróbb esztétikai hibákkal, a televíziós-rádiós műszerek eredeti állapotban és hiánytalanul találhatóak meg benne.