Ég veled autóhitel. Helló lízing!

buyAz új Polgári Törvénykönyv az autóhitelek piacát sem hagyta érintetlenül, aminek következménye nem más, mint hogy az autóhitel, mint banki finanszírozási konstrukció, egyszerűen eltűnt a piacról.

Egy „apró”, de annál lényegesebb változás eredményeként ugyanis az új szabályok értelmében már nem lehet opciós vételi jogot kikötni a gépjárművekre a hitelszerződésekben, vagyis ezzel lehetetlenné vált, hogy a finanszírozó nemfizetés esetén birtokba vegye az általa finanszírozott gépjárművet. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? A finanszírozó magasabb kockázatot vállal, tehát magasabb (még a fogyasztási hiteleknél is magasabb) kamatokat kell alkalmaznia, ez viszont már nem éri meg senkinek, ergo itt az autóhitelezés vége.

Ettől függetlenül persze fogunk mi még autó venni, csupán az eldöntendő kérdések száma csökkent egyel. KP vagy lízing? Ennyi és nem több. Készpénzzel egyszerű . A lízing talán kevésbé egyértelmű – egyelőre.

Sokan még mindig tartanak ettől a finanszírozási formától, számos ellenérvre hivatkoznak, ha a lízing kerül szóba: drága, körülményes, nem azé az autó, aki meg akarja azt vásárolni. Mégis, ha megvizsgáljuk a kérdést, hamar rájöhetünk: sok esetben lízingelni biztonságosabb, költséghatékonyabb, és épp ezért érdemesebb is.

Mi is az a lízing valójában???

Röviden: a bérlés és a hitel fúziója. Érthetőbben: a lízingbe adó (finanszírozó) megveszi az autót, majd az ügyfélnek (lízingbe vevő) adja használatra. Vagyis a finanszírozó a tulajdonos, az ügyfél pedig az üzembentartó. A törzskönyv a hitelt nyújtó pénzügyi intézménynél marad. Az ügyfél a futamidő végén kapja meg az autó papírjait, és válik a gépkocsi teljes jogú tulajdonosává.

A lízing – szemben azzal, ami terjed róla – nem drágább, mint a hitel. Sok esetben még olcsóbb is, mint a korábban elérhető hitelkonstrukciók. További előny a kötelező önrész aránya, amely forint alapú konstrukció esetén is nagyjából 20% körül mozog.

Persze az, hogy autódat hogyan finanszírozod, leginkább rajtad és anyagi lehetőségeiden múlik. Ráadásul sok esetben a döntést a kötelező hitelképesség-vizsgálat is befolyásolja.

DE!!

ha már lízing, akkor előtte mindenképpen érdemes megfogadni az alábbiakat:

  • Alaposan gondold át mekkora kiadást bír el RENDSZERESEN saját költségvetésed! Egy autó fenntartása nem csak a lízingdíjból áll, az üzemanyag mellett rendszeres kiadás a casco és a biztosítás is.
  • Mindig nézd meg előre a konstrukció kamatát, THM-jét, és a további költségeket, beleértve a szerződéskötési díjat is!
  • Vesd össze a futamidőt és az autó értékcsökkenését!