Dízelbotrány: a Renault és a Fiat/Chrysler is tűz alá került

Alig néhány nappal azt követően, hogy a Volkswagen amerikai részlegének egyik vezetőjét letartóztatta az FBI a dízelbotrány miatt, újabb gyártók ege felett is befelhősödött az ég. A Renaultnál a francia kormány indított vizsgálatot, a Fiat/Chrysler csoportnál pedig az amerikai hatóságok kutakodnak.

Az EPA szakemberei szerint az olasz-amerikai autógyártó 2014 óta több mint százezer dízelautójába építhetett be olyasféle „csaló szoftvert”, mint amilyet a Volkswagennél találtak. Az elsősorban az amerikai piacra szánt SUV-oknál, főleg a Jeep modelljeinél vetettek be olyan motorvezérlést, amely a mérések során az emissziós határértékeken belül tartotta a károsanyag-kibocsátást. Bár Sergio Marchione, a cég elnöke nyilatkozatban közölte, hogy cég semmilyen törvénytelen eszközzel nem élt, a vizsgálat bejelentésének hírére 16 százalékot esett csütörtökön a Fiat/Chrysler részvényeinek árfolyama a milánói tőzsdén.

A Renault-nál a francia hatóságok indítottak vizsgálatot, szintén a dízelmotorok emissziós értékeinek manipulálásának gyanújával – jelentette az AFP hírügynökség. A francia cég közleményében határozottan leszögezi, hogy autóikba nem építettek be olyan trükkös szoftvert, mint amilyet a Volkswagennél fedeztek fel. Közölték, hogy harcolni fognak a jogaikért, mivel szerintük minden autójuk megfelel az EU és az USA környezetvédelmi előírásainak. Ennek ellenére a Renault részvényeinek ára majdnem öt százalékos esésben van a bejelentés óta.

A Volkswagennek a büntetésekkel együtt több mint 20 millió eurójába került a dízelbotrány eddig, több mint 600 000 autóját érintette az ügy, de a büntetőjogi eljárás még folyamatban van.