Dízel botrány: a Volkswagennek vissza kell vásárolnia a csalós szoftverrel ellátott autókat

A német legfelsőbb bíróság gyakorlatilag öt évnyi huzavona után hozott precedens értékű ítéletet a Volkswagen dízel botrány ügyében. A német márkának Németországban vissza kell vásárolnia a csalós szoftverrel árult autókat, de csak ha a tulaj azt kéri és akkor is a megtett kilométer függvényében.

A dízel botrány 2015-ös kirobbanása óta vizsgálják a kisebb bíróságok, hogy vajon a Volkswagennek vissza kell-e vásárolnia azokat az autókat, melyeket anno a csalós szoftverrel láttak el. Most azóta először mondott ítéletet a német legfelsőbb bíróság, melynek értelmében bizony vissza kell, ha azt a tulajdonos kérvényezi.

A magyarázat annyi, hogy a vásárlók nem azt kapták, amiért fizettek anno, hiszen a botrány kiderülése után minden egyes példányból el kellett távolítani a szoftvert, illetve új programot írni rá, hogy azok betartsák az adott környezetvédelmi normákat. Ez sokak szerint teljesítménycsökkentéssel járt, bár erre nincsenek konkrét adatok, amik bizonyító erővel rendelkeznének.

Az ügyben fordulat még, hogy aki most szeretné visszavásároltatni Németországban a kocsiját, az nem fogja azt az összeget visszakapni, amit anno az autóra költött, a Volkswagen ugyanis figyelembe veheti az autó állapotát és a megtett kilométerek mértékét. Így lényegében használt autó áron értékesítheti a Volkswagennek az autóját, aki úgy dönt, hogy ennyi év után mégsem tartja meg.