Dacia, mint pápa mobil

Ferenc pápa nyíltan nem kér a túlzott csillogásból és ez a hivatali autóin is tetten érhető. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a szentatya újabban egy Dacia Dusterből integet a hívők tömegének.

Ferenc pápa már a beiktatása pillanatában egyértelművé tette, hogy neki nincs szüksége luxusra és csillogásra. Ezen okból a hivatali autóit is lecserélte. Semmi Mercedes vagy Land Rover, inkább a Seat, a Fiat és mostantól a Dacia az, ami betölti a nemes feladatot, hogy a szentatyát elszállítsa oda, ahol éppen dolga akar.

Bizony, a legújabb pápa mobil egy Dacia Dusterből lett kialakítva, ám az átalakításnál nem a luxus elérése volt a fő szempont, hanem inkább a praktikum vezérelte a román Romturingia műhelyt. A hajtáslánchoz nem is kellett hozzá nyúlni, hiszen a terepre szánt Duster 1-es fokozata elég rövid ahhoz, hogy a sétatempót is kényelmesen tartani lehessen vele, erősebb motor pedig szintén nem kellett, hiszen nem versenyezni fog vele a pápa, hanem szépen lassan felvonulni.

Átszabták viszont a B-oszlop mögötti részt, ahol egy plexi kupolát alakítottak ki az egyházfő számára, illetve lejjebb is ültették az autót, hogy könnyebb legyen a ki- és a beszállás.