Csődvédelem alá került a világ egyik legnagyobb felnigyártója, a BBS

Története során nem először kerül bajba a BBS, de nagyon úgy tűnik, hogy most az eddigieknél is nagyobb szerencse kell majd a túléléshez. A járványhelyzet annyira keresztbe tett nekik, hogy csődöt jelentettek majd csődvédelmi eljárás alá került a cég.

A BBS a világ egyik legismertebb, egyben pedig a legelismertebb felnigyártója az autóiparban. A legendás termékek azonban nagyon úgy tűnik, hogy nem elegendők ahhoz, hogy a koronavírus járvány miatti kereslet visszaesést ki tudják velük mozogni. Ismét bajban a BBS, csődöt jelentettek likviditási problémák miatt.

Azonban fontos, hogy nem ez az első eset, hogy így járt az elismert manufaktúra. Legelőször 2007-ben kerültek padlóra, amikor szintén csődöt kellett jelenteniük, mert egyszerűen nem tudták kifizetni az alkalmazottakat és a hitelezőket. Ekkor a Punch International cég felvásárolta az egész szervezetet, ezzel biztosítva egy darabig az anyagi stabilitást. Egy darabig, mert 2011-ben megint csak elfogyott a pénz és megkezdődött a második cégmentési időszak, aminek eredménye lett, hogy 2015-ben többségi tulajdont szerzett náluk a dél-koreai Nice Corp.

Most tehát megint ott vannak, ahol eddig, a visszaeső megrendelések és a beszállítói hálózat szétesése lehetetlenné tette a kifizetések normál teljesítését. Nem volt mit tenni, mint csődöt jelenteni, majd csődvédelmi eljárást kérni a német illetékesektől. Ezzel év végéig még működőképes tud maradni a cég, a vezetőség szerint az eddig megkötött szerződéseknek eleget tudnak tenni, de hogy utána mi lesz, azt nehéz megmondani. A túlélés eszköze ugyanis egyértelműen egy új nagy befektető vagy tulajdonos lenne, csak hát most az egész ipar nehéz időket él meg, így az eddigieknél sokkal nagyobb mázli kell majd, hogy találjanak egy megmentő kezet, mielőtt teljesen elsüllyed a hajó. Mi szurkolunk, hiszen tényleg jó minőségű és esztétikus felniket állítanak elő, nélkülük egyértelműen kevesebb lenne csak az autós világ!