Chiphiány: további lépéseket tesz a BMW, nemsokára már az érintőképernyő is eltűnik egyes modellekből

A globális chiphiány és a mellé társuló logisztikai és nyersanyag kiesések további lépésekre késztetik a gyártókat. A BMW például pár héten belül már másodszor jelenti be, hogy valamivel kevesebbet fognak tudni az új modellek a jövőben.

Hiány hiány hátán, lényegében így lehet leírni az autóipar jelenlegi helyzetét. A félvezető mellett ma már az acél, a műanyag és a magnézium is egyre nehezebben beszerezhető a gyártók számára, így mondhatni, hogy közel sem rózsás a helyzet, ráadásul az elemzők egyelőre nem igazán tudják megmondani, hogy mikor állhat vissza a rend a szektorban.

Addig is maradnak a kényszerintézkedések. Van, aki gyárakat állít le, mások pedig egyre kevesebb extrát adnak az autókhoz. Az utóbbi kategóriába tartozik a BMW is, aki nemrég jelentette be, hogy a head-up display kikerül bizonyos modellek kínálatából, most pedig ehhez hozzácsapták az érintőképernyőt is.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a 3-as, a 4-es, a Z4, az X5, az X6 és X7 modellek esetében kerül ki egyes felszereltségi szintekből a tapogatható kijelző, azaz ezen esetekben az iDrive rendszer csak a hagyományos kezelőszervekkel, azaz a görgetőkapcsolóval lesz irányítható. Mindezek mellett a parkolócsomagból kikerül az automatikus visszatolatás lehetősége is, azaz a rendszer mostantól nem jegyzi meg azt az útvonalat, ahogy beálltunk a garázsba, hogy aztán magától kiálljon onnan ugyan azon a nyomvonalon. Persze, nem nevezhető ez igazán nagy érvágásnak, viszont mindenképpen érdekes visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy mennyire jelen van a hiányhelyzet az iparban.

A helyzet természetesen más módon is befolyásolja az autózás világát, többek között rohamosan nőnek a várakozási idők újautó megrendelések esetén, ráadásul az árazások sem éppen kedvezően alakulnak új- és használtautó fronton egyaránt.