Brutális teljesítményt és gyors tölthetőséget ígér a Lotus Evija

A Lotus hivatalosan is leleplezte az első elektromos autóját, mely nem csak a legerősebb, hanem egyben a leggyorsabban tölthető villanyos járgány a piacon.

Az erősen feltámadóban lévő Lotus bemutatta az első elektromos modelljét, mellyel nem az elérhető kategóriát célozták meg. Az Evija lényegében egy elektromos szupersportkocsi, az ereje és az árcédulája is ezt tükrözi.

Először is jöjjön a hajtáslánc. Az energia ellátásról egy 2000 kilowattos, kivehető akkumulátor csomag gondoskodik, mely 350 kW-os szupertöltővel akár 18 perc alatt teljesen feltölthető. Ez táplálja azt a négy elektromotort, melyek a kerekeket hajtják meg, azaz elektromos összkerekes modellről beszélhetünk.

A rendszer összteljesítménye egészen elképesztő 2000 lóerő, ami az 1680 kilogramm össztömegű járgányt alig több mint 2 másodperc alatt repíti 100-ra és a 300-as tempó eléréséhez is elég neki kilenc másodperc. Normális használat mellett 400 kilométeres hatótávot mértek a WLTP szabvány szerint, versenypálya üzemmódban ez természetesen jóval kevesebb. Hiába az átgondolt hűtési rendszer, a brutális erő miatt összesen 7 percet lehet versenypálya tempóban száguldozni vele, ez után csökkenti a teljesítményt a rendszer, hogy megóvja az akkumulátorokat a túlmelegedéstől.

A Lotus összesen 150 példányszámban gyártja le az Eviját, egy darabért pedig nagyjából 700 millió forintnyi pénzmennyiséget kell letenni az asztalra.