Bemutatkozott az új Porsche 911 generáció

Kevés olyan modell van a világon, melynek annyian követik a pályafutását, mint a Porsche 911-nek. Mindenki szereti, mindenki vágyik legalább egy példányra, ráadásul a most bemutatott legújabb generáció csak tovább fokozza ezt az érzést.

A Porsche legsikeresebb modellje, a 911-es pontosan 54 éve van a piacon, ám ez idő alatt csak hét generáció váltás történt. Nem csoda, hiszen mindegyik korát megelőző konstrukció és kiváló sportkocsi volt, így nem kellett sietni a váltással. A 2011-ben bemutatott 991-es kódnévvel ellátott generáció óta azonban eltelt hét év, így mindenképpen időszerű volt már a nyolcadik generáció, a 992 leleplezése.

Formailag természetesen nem változott sokat, hiszen íratlan törvények határozzák meg, hogy egy Porsche 911-nek hogyan kell kinéznie. Persze, lehelet finoman átrajzolták az első fényszórót, más lett a lökhárító (természetesen most is máshogy néz ki ez az elem teljesítmény függően az adott generáción belül is), az orr túlnyúlását pedig lejjebb vitték és megnyújtották a gyalogos védelem érdekében. Hátul már szembetűnőbb a változás, itt ugyanis a lámpákat egy LED csíkkal kötötték össze, ezzel a 911-es világába is becsempészve az elektromos Mission E dizájnját.

A motorpaletta a szokásos 3 literes hathengeres ikerturbós egységekből áll, ám ezek erősebbek lettek az új generációval. Az alap Carrera például 385 lóerős az eddigi 370 helyett, a Carrera S pedig már 450 lóerőt tud 420 helyett. Ezzel a teljesítménnyel a 911-es már 3,7 másodperc alatt katapultál 100-ra hátsókerekes kivitelben, az összkerekes 4S-nek viszont elég 3,6 másodperc is ehhez a mutatványhoz.