Baleset esetén robbantana az elektromos autókban a Bosch

A Bosch legújabb biztonsági fejlesztése az elektromos autókban érvényesülhet majd. Egy apróbb robbantással szakítanák meg az akkumulátorok és az autó közötti kapcsolatot baleset esetén.

Egy elektromos autó ha összetörik, akkor gyakorlatilag ugyan annyi az esélye annak, hogy ki is gyullad, mint ha egy benzines vagy dízel járgányról lenne szó. A különbség viszont, hogy ha az elektromos rendszer zárlat miatt gyullad ki, akkor azt szinte lehetetlen eloltani.

Ennek vetne véget a Bosch, aki a jövőben egy jól elhelyezett robbanó patronnal szüntetné meg a kapcsolatot csattanás esetén azonnal az autó és az akkumulátorok között. A gyártó hangsúlyozza, hogy egy olyan kicsi töltetről van szó, ami teljesen veszélytelen, viszont arra elég, hogy a pillanat törtrésze alatt válassza le az akkukat a rendszerről.

Ez nem csak a tüzet előzhetné meg, hanem a tűzoltók munkáját is megkönnyítené, hiszen nekik már nem kéne a továbbiakban az érintésvédelemmel foglalkozni, hanem azonnal megkezdhetnék a mentést és a sérültek kiemelését a roncsból.

Fontos tényező az is, hogy a Bosch már jelenleg is olyan chipeket használ a légzsákok vezérlésénél, ami tudja kezelni az áramkörmegszakító patronokat is.