Az új önvezető BMW…hmm…szép lesz (?)

Klaus Froehlich, a BMW igazgatótanácsának tagja nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy tulajdonképpen már most képesek lennének piacra dobni egy teljesen autonóm, kormánykerék nélküli (Level 5) gépjárművet, ám ennek jelenleg a jogszabályok és a nagyfelbontású, digitális térképek hiánya állja útját.

Két éven belül azonban mindez készen állhat és a német prémiumgyártó a piac jelenleg egyetlen, komoly technológiai lépéselőnyben lévő gyártójával, a General Motorsszal szorosan összenőtt, Google-tulajdonú Waymoval konkurálhat.

bmw-inext-concept_100670744_l

A technológia már a következő – 2021-ben bemutatásra kerülő Vision iNext SUV-ban rendelkezésre állhat. A BMW szerint sokkal többre van szükség, mint ahol most tartunk,hiszen a Szilícium-völgy techcégei dollármilliárdokat ölnek a technológiába és jelen pillanatban még csak részletes digitális térképekkel rendelkező, jól körbehatárolható, száraz és meleg klímájú területeken működik a rendszer, amelynek ugyanolyan megbízhatósággal kellene teljesítenie a sivatagban, mint a skandináv államok jeges útjain.

BMW-iNEXT-interior2-898x599

A BMW már 2015 megvásárolta a HERE-nevű cég HD Live Map-termékét 3,1 milliárd dollárért, amely nem csak kimagaslóan részletes, hanem műholdas kapcsolaton keresztül a többi – hasonló rendszert használó – gépjármű adatai alapján frissíti is állományát, méghozzá azonnal. Így már akkor tudni fog egy-egy sávelhúzásról vagy útzárról, amikor még messze nem értünk oda és ennek megfelelően tervezi meg az útvonalát. Ugyanezt a technológiát már megvásárolta a Mercedes-Benz és az Audi is, de egyelőre csak az előbbi illesztette be saját – önvezető – rendszerébe. Nem tiszta még, mihez kezd vele a BMW, de valószínűsíthető, hogy ez adja majd az ő rendszerük alapjait.

iNext-on-Plane3

A pleisztocén ősemlősre emlékeztető Vision iNext 2021-ben mutatkozik be, amolyan technológiai demonstrátorként.