Az első, hazai elektromos!

Megérkezett Kecskemét büszkesége, már rabolható az EQB!

A Mercedes EQB része annak a 47 milliárd dolláros tervnek, melynek részeként a márka 2030-ra teljesen elektromossá tenné modellpalettáját.  A teljes egészeben Kecskeméten gyártott modell tökéletesen illeszkedik az EQA és EQC közé és mint olyan, természetesen egy SUV-karosszériával megáldott, meglehetősen nagy tengelytávú modell.

A Mercedes-Benz tavaly 5468 autót értékesített idehaza, amely 22 százalékos növekedés 2020-hoz képest, így elsők lettek a prémium-versenyben, melyben csak a három német márkát veszik figyelembe. Eladott autóik 47 százaléka SUV-jellegű volt, 2776 darabot adtak át ezekből. A plugin természetesen hasít, a piac növekszik, a Mercedes pedig ott van minden méretosztályban. A dízel-benzin eladások 40-40 százaléka érdekes és eltér a többi márkáétól, ahol a dízel 25 körüli százalékot ért el. A maradék 20 százalék a zöld autóké.

Az EQB első ránézésre sem kicsi, a tengelytávja hatalmas de még csak félig-meddig tekinthető új platformosnak, hiszen a GLB-nél használt padlólemezre épül (EVA 1.5), a helykihasználás azonban jó, odabent eltévedne a Tihanyi echo is.

A 400 voltos, nettó 66,5 kilowattórás (bruttó 79,8 kWh) természetesen hőszivattyús, termomenedzsmenttel ellátott akkumulátorcsomag (nyolc év vagy 160 000 kilométeres teljesítmény-garanciával) a 300 és 350 4matic kivitelekben tengelyenként egy-egy villanymotort táplál. Ezen rendszer összteljesítménye 228 illetve 292 lóerő (390-520 Nm). Végsebességük egyaránt 160 km/óra, szóval a szerb Sprinterrel megküzdünk az M5-ösön. Az akkucsomag súly 469 kilogramm.

Rendelhető hétülésesként is, bár a Mercedes elmondása szerint a harmadik sorban maximum 165 centiméteres magasságig használható, de legalább az összehúzódást elviselhetővé teszik a pohártartók és TypeC-aljzatok. A két 4matic modell műszakilag teljesen azonos, mindössze a teljesítményük eltérő. Ami érdekes, hogy az első tengelyt aszinkron motor, míg a hátsót egy állandómágneses szinkronmotor hajtja. Elmondásuk szerint ezzel csökken a fogyasztás és az EQB így alapvetően több teljesítményt ad ki hátra.

A 395-419 kilométeres WLTP szerinti hatótáv a valóságban inkább 350 körüli, tölteni pedig maximum 100 kilowattal tud (CCS, DC), ebben elmarad némileg a koreai, hasonló hatótávú e-autóktól, de kis mázlival 30 perc alatt tölt 10 százalékról nyolcvanra. Fokozatváltója nincs.

Természetesen a hajtásláncban mozgó alkatrész a két tengely között, mindent vezetéken old meg (drive by wire). Érdekessége az intelligens, adaptív rekuperáció, amely a térképadatok (pl. domborzat) és pozíciónk alapján tudja előre megjósolni, hol van lehetőség erősebb visszatáplálásra. Valentin napon képeslapot még nem küld. A későbbiekben érkezik még egy belépőmodell, amely egymotoros és elsőkerékhajtású lesz, ennek ára nem ismert még. Az opcionális lista nyilván hosszú, mint a vonatfütty, az EQB 300 induló ára 23,47 millió forint, határ pedig a csillagos ég.

Egyelőre az Ionity-gyorstöltőkön kedvezményesen tölthető. A Mercedes me Charge RFID kártyát pedig csaknem 500 ezer töltőállomáson használhatjuk Európa-szerte.