Az autók immunrendszerén dolgozik az Aurora Labs

Egy teljesen új szemlélet szerint működő autószoftveres rendszeren dolgozik az Aurora Labs nevű startup vállalkozás. A terveik szerint a jövőben az autók képesek lesznek megjósolni a nagyobb hibákat, még azok bekövetkezése előtt.

Az Aurora Labs egy apró vállalkozás, a terveik viszont igenis nagyratörőek.  Már most számtalan autógyártóval működnek együtt.

A legújabb projektjük ráadásul teljesen új irányból közelíti meg az autók technikai rendszerét, lényegében egy sajátos immunrendszert szeretnének létrehozni mesterséges intelligenciával felszerelve. Ez előre meg tudná jósolni a komolyabb meghibásodásokat, és ha kell akkor szoftveres frissítéssel lép közbe.

Ezzel ugyan nem minden esetben kerül orvoslásra a hiba, viszont a teljes lerobbanás időpontja kitolható, azaz van idő elvégezni egy olcsóbb karbantartást. „Az emberi test is felismeri, ha baj van, és sajátos módszerekkel kezd el küzdeni ellene (például láz és fehérvérsejt túltermelés). Ez néha magától megoldja a problémát, máskor pedig külső beavatkozásra van szükség. Így működne a mi rendszerünk is” – mondta Roger Ordman, az Aurora Labs marketing igazgatója.

A rendszert 2016 óta fejlesztik, a tervek szerint pedig akár már 2 éven belül alkalmazni lehet az internetes eléréssel rendelkező autók esetében.