Átalakul a jövő BMW kormánya

Érdekes szabadalmat nyújtott be a BMW. A jövő önvezető autóiban a tervek szerint átalakuló kormányok lesznek. Egy korábbi tanulmány mutatott rá arra, hogy ezt kell meglépni.

Ahogy egyre közelebb ér az önvezető autók elterjedése, úgy válik egyre aktuálisabbá a kérdés, hogy vajon ezekben a járművekben meg kell-e hagyni a manuális irányítás lehetőségét, vagy helyspórolás okán esetleg teljesen el lehet majd hagyni a kormány és a pedálok alkalmazását.

A BMW szerint biztonsági okokból szükség lesz a kormányzás lehetőségére, így kell kormány is az önvezető járgányokba. Fontos viszont, hogy az autó tudassa a „vezetővel”, hogy mikor van szüksége segítségre. Ezért végeztek el pár éve néhány tesztet a bajorok, hogy egy éppen lazító sofőr milyen jelzésre reagál gyorsabban. A tanulmány érdekes eredményt hozott: a fény és hangjelzésnél gyorsabb reagálást eredményezett, ha a kormány fizikailag változtatta meg a pozícióját és az alakját.

Ezért most be is nyújtott egy ilyen szabadalmat a BMW, mely lényegében az átalakuló kormány végleges változata. Ezen azt láthatjuk, hogy önvezetéskor a kormány lapos, mint egy Formula autóban, ám ha átadja az irányítást az embernek, akkor pillanatok alatt visszanyeri a jól ismert kerek formáját. Fontos az is, hogy ezzel a kormány oldalsó karimája nem változik, így nem kell egy új pozíció után kapkodnia a sofőrnek, a volán fizikai „kiteljesedése” tényleg csak jelzésértékű marad.