Android költözik az autókba

A jövő autójának még a műszerfalán is Android operációs rendszer futhat. Bemutatta a Google az első olyan prototípust, amelyben a mobiltelefonokról ismert rendszer működik.

Egyre több autóban található meg az Android Auto kompatibilitás, ami annyit jelent, hogy az Apple CarPlay mintájára a mobiltelefonunkat USB kábellel az autóhoz csatlakoztatva annak infotainment képernyőjén jelennek meg a zenelejátszás, telefon és navigáció funkciói. A Google most még tovább ment, és egy olyan prototípust mutatott be, amelynek a műszerfalán eleve Android operációs rendszer fut.

A prototípust egy Maserati Ghibli alapjára építették, és azonnal feltűnik, hogy a középkonzolra egy óriási, 15 colos, álló formátumú érintőképernyő került, akárcsak a Tesla Model S-ben. Sőt, még a műszeregységet is színes képernyő helyettesíti. Az egész rendszeren az Android legújabb generációja, az Android Auto N fut, így a mobiltelefonokról ismert grafikával találkozunk.

A jövőben még egyszerűbb lesz összehangolni a telefonunkat az autóval, hiszen már nem lesz szükség USB kábelre ahhoz, hogy a mobil teljes tartalmát elérjük az autó képernyőjéről. Fejlődik majd a hangvezérlés, és a Waze alkalmazás is része lesz a rendszernek.