Amerikában nehezményezik a sofőrök, hogy az Amazon vezetés közben M.I. vezérelt kamerával figyeli őket

Már szenátorok is vitatják Amerikában azt a kérdés, hogy az Amazon által alkalmazott, mesterséges intelligenciával vezérelt megfigyelő kamerák vajon sértik-e, a sofőrök személyiségi jogait. Állandó megfigyelés a biztonság érdekében? 

A legtöbben azt hihetnénk, hogy aki fuvarozásra adja a fejét, az egész nap szabad mint a madár, lényegében csak vezetnie kell, de az idő nagy részében teljes mértékben a maga ura. Régen ez pletyka szinten talán még meg is állta a helyét, ám ma már, amikor alap tételnek számít a GPS alapú flottamegfigyelés, már közel sem ez a helyzet. Egyes cégek ráadásul még ennél is komolyabb mértékben kézben tartanák az alkalmazottakat, így sorra jelennek meg olyan eszközök is, melyek már független autós fejjel lassan az elfogadhatatlan kategóriába esnek.

Most egy ilyen megoldás miatt robbant ki egy kisebb botrány Amerikában, ahol az Amazon mesterséges intelligencia által vezérelt kamerarendszert építtetett a járgányaiba, ami éjjel-nappal, a hét minden napján megfigyeli és elemzi a sofőröket. A Thomson Reuters szerint ez már sokaknak elfogadhatatlan, egész pontosan egy olyan esetről is beszámolnak, amikor valaki emiatt hagyta ott az évek óta betöltött állását.

Emberünk elmondta, hogy azt még lenyelte, hogy az Amazon telefonos applikációjával, a Mentor-al megfigyelték a vezetési szokásait, tudtak minden mobiltelefon használatáról és a tartózkodási helye is mindig látható volt, sőt még abba is belement, hogy minden műszakváltáskor egy szelfit kellett feltöltenie a rendszerbe, ám a mindig figyelő Nagy Testvér már nem egyeztethető össze a személyiségi jogok védelmével. „Ez egyszerre volt adatvédelmi incidens, és a bizalom teljes hiánya is, ami nekem már nem volt elfogadható. Ha ennyire nem bíznak az alkalmazottakban, akkor miért veszik fel őket?”- tette fel a kérdést Vic, az Amazon egykori sofőrje.

Mint kiderült, a kamerák felvételt készítenek mindenről, ami a fülkében történik, felismerik, ha nincs bekapcsolva a sofőr biztonsági öve vagy éppen valami szokatlan dolog történik, majd a felvételeket automatikusan elküldik az Amazon felügyelőinek, akik kiértékelik a látottakat. Vic elmondása szerint akkor szakadt el nála a cérna, amikor az egyik illetékessel beszélgetése alatt kiderült, hogy még akkor is küldött róla felvételeket a kamera, mikor éppen ásított vagy akár egy pillanatra is rápillantott a telefonjára.

Az esetre pár amerikai szenátor is felfigyelt, akik levélben kérték számon a céget az üggyel kapcsolatban. „A biztonság megteremtése az utakon nagyon fontos, de a munkások személyiségi jogainak védelme is az. Az Amazon által a járművekbe telepített felügyeleti rendszer komoly aggályokat vet fel a magánélet védelmével és a munkavállalók felügyeletével kapcsolatban”- hangzott Ed Markey szenátor állásfoglalása.

Természetesen az Amazon is válaszolt azóta a botrányra, akik szerint a rendszer pont a sofőrök védelme érdekében született meg. „A vállalatunk sok energiát és pénzt fektet a biztonság javításába a működése során, ezért használjuk most is az iparág vezető, kamera alapú felügyeleti rendszert. Ez valós idejű figyelmeztetésekkel segíti sofőrjeinket, hogy azok mindig biztonságban legyenek, amikor úton vannak.”- mondta a vállalat szóvivője.