Aktív zajszűrőn dolgozik a Hyundai

A Hyundai komoly pénzeket fektet a csendesebb utazás létrehozásába. Nem csak a szigeteléseket veszik komolyan, hanem bizony az ezen keresztül beszűrődő zajokat is kioltanák elektromosan.

A Hyundai felismerte, hogy rendkívül sokat dob az utazás minőségén a csendes belső tér, így már évek óta egyre komolyabban veszik a hangszigetelés kérdését. Újabban viszont még ez sem elég, így elkezdték a mindenképpen beszűrődő zajok elektronikus kioltását.

Ezt a már bemutatott ANC (Active Noise Control) rendszerrel sikerült is elérni, ám ez eddig csak néhány előre meghatározott külső zajt volt képes kiszűrni ellentétes hanghullámok generálásával. Most ezt fejelték meg a RANC (Road Noise Active Noise Control) rendszerrel, mely immár a kerék által keltett gördülési zajt és az úthibák által keltett  hangokat is képes kioltani.

Na de hogy működik az új megoldás? A beérkező hangokat egy mikrofon észleli, az erős DSP processzor pedig a másodperc 2 ezredrésze alatt megalkotja az ellentétes hullámokat, így gyakorlatilag azonnali a hatás. Mindezek mellett a gyorsítást és a lassítást is figyeli a RANC, ezzel előre felkészülve az erősebb hanghatásokra is. Az új rendszer a tervek szerint már jövőre megjelenik a széria modellekben is.