A ‘zöld autó’ története – 2. rész

A helyzet itthon

Spektrum201009Magyarországon is támogatásokkal próbálják előmozdítani  autók terjedését. Nálunk kisebb kedvezmények vannak: az autókra egységesen 190 ezer forint regisztrációs adót szabtak ki (ez a többi autónál – a különböző paraméterek függvényében – ennek a három-, négy- vagy akár ötszöröse is lehet), a tulajdonosoknak nem kell gépjárműadót fizetniük, továbbá a vagyonszerzési illeték (átírási díj) a korábbi 800 helyett 400 forintot tesz ki a hajtómotor minden megkezdett 1 kilowattja után.

Magyarországon az elsők között jelent meg az ELMŰ-ÉMÁSZ flottájában két, az ELMŰ-EMÁSZ által elektromos üzeművé átalakíttatott autó, amelyeket a Mitsubishi és a PSA Peugeot-Citroën konszern közös alapokra épült modelljei követtek. A következő hónapokban-években várható, hogy a magyar piacon is további autógyártó cégek fognak elektromos autókat kínálni. Az elektromos autók ára ma még jelentősen meghaladja a belső égésű motorral szerelt változatokét, azonban a technológia rohamos fejlődése, a trend előretörése kedvezhet a tömeggyártásnak is. Üzemeltetésük viszont jelentősen olcsóbb a hagyományos, belsőégésű motorokkal működtetett autókénál.

elektromos-auto-ELMU(650x433)Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport budapesti székházánál, Budapesten, a Váci út 72-74. szám előtt helyezte üzembe az első nyilvános töltőállomás. Ezen felül további hat berendezés üzemel a főváros frekventált pontjain, Pest és Buda belső kerületeiben, valamint a Margit-szigeten, egy pedig az észak-magyarországi régió központjában, Miskolcon. A töltőoszlopoknál 2014. december 31-ig ingyenesen feltölthetők az elektromos autók.

Zöld autós szótár

green-car-guide-hybrid-car-iconHibrid autó: A motor benzin- és elektromos meghajtást egyaránt alkalmaz, így a benzinfogyasztás alacsonyabb, mint a hagyományos autóknál. A leggyakrabban használt elektronikus technológiák a regeneratív fékezés, az elektronikus motorvezérlés és az automatikus ki-be kapcsolás.

 

green-car-guide-electric-car-iconElektromos autó: Feltölthető akkumulátorral működő, elektronikus motort tartalmazó autó. A motor általában lítium-ion akkumulátorral működik, amely hagyományos, illetve csak erre a célra készült speciális töltővel is konnektorba dugható.

 

green-car-guide-hydrogen-car-iconHidrogénautó: Hidrogén meghajtású belső égésű motorral működik, vagy hidrogénnel kevert oxigént tartalmazó üzemanyagcella működteti benne az elektronikus motort.

 

green-car-guide-bio-diesel-iconBiodízel üzemanyag: Megújuló energiaforrásból származó üzemanyaggal, például főzéskor használt zöldségolajjal, szójababbal, állati zsírral vagy éppen algákkal működő dízelmotor.

 

green-car-guide-alt-fuel-iconAlternatív hajtású autó: Minden olyan autó, amely nem benzinnel működik. Az eddig említettek mellett használnak üzemanyagként nem-fosszilis természetes gázolajat, bioalkoholt, nem-fosszilis metángázt, etanolt vagy propángázt.

 

Szótár forrása: fix.com