A Xiaomi is elektromos autót dobna piacra belsős informátorok szerint

Az Apple mellett egy újabb ismert techipari cég jelenhet meg a jövőben az elektromos autók piacán. A kínai Xiaomi is villanyos járgányt tervez néhány gyári informátor szerint.

Ahogy az autóipar egyre látványosabban tolódik el a modern technológia irányába, úgy nyílik meg fokozatosan a lehetőség a neves techipari cégek számára, hogy minden eddiginél nagyobb szerepet vállaljanak ebben az iparágban is. Akik eddig kimondottan számítástechnikai eszközökkel foglalkoztak, azok megkerülhetetlen beszállítóvá válnak, illetve szépen lassan eljutnak arra a szintre, hogy már-már el mernek vállalni egy saját elektromos autó palettát is.

Ott van például mindjárt az Apple esete, aki a tervek szerint nemsokára beszállító szintről gyártói szerepbe lép, már amennyiben sikerül partnert találnia az elképzeléseihez. Most egy újabb ilyen cég neve is felmerült az elektromos autózással kapcsolatban. Ez nem más, mint a Xiaomi.

A LatePost kínai magazin belsős informátorokra hivatkozva közölte le, hogy az ázsiai gyártó a beszállítói szerepből kilépve szintén az elektromos autógyártásban gondolkodik a jövőben. Az viszont nem tisztázódott, hogy a kínaiak is igényt tartanak-e egy már meglévő autóipari gyártó támogatására, vagy önerőből tervezik megoldani a lépést. Annyi viszont ismert, hogy a Xiaomi vezérigazgatója évekkel ezelőtt már tárgyalt Elon Musk-al hasonló ügyben, ám akkor nem került nyilvánosságra, hogy mi lett az egyeztetések eredménye.

Nem meglepő viszont, hogy a Xiaomi is ezt a lépést fontolgatja, hiszen Kína már most is a világ legnagyobb autóipari piaca, és élen jár az elektromos jármű-technológiában is. Mindezek mellett a kínai kormány támogatásokkal, komoly adókedvezményekkel és töltőinfrastruktúra kiépítésével támogatja az iparágat.