A vártnál is drasztikusabb lehet a Daimler költségcsökkentő csomagja

Mint korábban beszámoltunk róla, többek között a koronavírus járvány miatt is megszorító intézkedéseket tervez bevezetni a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Daimler. Most már kezdenek körvonalazódni a számok, a vártnál sokkal több munkahelyet érinthet a beavatkozás.

Nemrég írtunk arról, hogy a Daimler vezérigazgatója a koronavírus járvány által okozott gazdasági visszaesés miatt elrendelte a költségcsökkentő csomag kidolgozását, melynek sajnos részét képezik az elbocsátások is. Most már azt is lehet tudni, hogy mekkora a baj: legalább 15 ezer ember is elveszítheti az állását.

Ezt maga Wilfried Porth, a konszern személyzeti igazgatója árulta el, amikor az elbocsátások mértékéről kérdezték. „Az első körben nagyjából 10 ezer munkahely megszüntetésről volt szó, de most úgy néz ki, hogy talán a 15 ezer sem lesz elég”- mondta az igazgató.

Porth azt is elárulta, hogy elsődlegesen igyekeznek a nyugdíjazásokat előre hozni, illetve a most lejáró határozott munkaidős szerződéseket sem újítják meg, de sajnos egy ekkora számot nem lehet csak ezekből összerakni, azaz biztosan lesznek határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező kirúgások is.

Főként az irodai munkások számát csökkentené a csomag, azaz az irányítási és az adminisztrációs folyamatban résztvevők sínylik meg a legjobban a minimum 1,4 milliárd eurós megtakarítást megcélzó csomag bevezetését, de az igazgató szerint egyes termelési részlegek sem kerülhetik el az elbocsátási hullámot. Az már biztos, hogy az IT munkálatokat külsős cégeknek szervezik ki az elkövetkező időszakban, ami további 2000 ember megélhetését sodorja veszélybe.