A száguldozás elkerülése miatt korlátozza az autóit a Renault is

Jön a Renault modelljeiben is a 180 km/órás sebesség korlátozás, illetve a franciák egy olyan rendszer bevezetését is tervezik, mely az időjárási és útviszonyokat is figyelembe veszi a megfelelő sebesség kiválasztásához.

Még tavaly jelentette ki a Volvo, hogy a halálos baleseteket úgy kívánják tovább redukálni, hogy minden autót 180 kilométeres óránkénti sebességnél egyszerűen letiltanak, hiszen a világ minden pontján bőven elegendő ez a sebességtartomány. Elegendő? Sok!

Most úgy tűnik, hogy egyre több gyártó figyel fel a kezdeményezésre, egészen pontosan a Renault döntéshozóinak tetszését már meg is nyerte a dolog. Maga a francia gyártó vezérigazgatója, Luca De Meo jelentette be, hogy 2022-től náluk is érvénybe lép a korlátozás, azaz 180 km/órás tempó felé egyetlen autójuk sem tud majd felgyorsulni. Még az utcai RS modellek sem!

Sőt, mindezek mellett még bevezetésre kerül a Safety Coach rendszer is, mely még ennél is jobban megköti a száguldozásra vágyók kezét: képes lesz arra, hogy a sebességhatározó táblákhoz lassítsa az autót, illetve nagyobb kanyarok előtt is elveszi a gázt, nehogy bajba keveredjen egy-egy tapasztalatlanabb sofőr. Fontos még, hogy az ígéretek szerint az időjárási körülményeket is figyelembe veszi majd az automatika a sebesség mértékének meghatározásakor.

Az már tisztázódott, hogy a Dacia modelleket is érinti majd a szabályozás, bár ezek esetében inkább a Safety Coach funkciók lehetnek fontosak, nem pedig a 180-as korlátozás. Jó kérdés, hogy a franciák sportmárkája, az Alpine is megkapja-e az újdonságokat. Furcsa lenne, ha erre igen lenne a válasz, de manapság bármi előfordulhat már az autózás világában.