A Quattro hajtás sikerei előtt tiszteleg az Audi TT RS ünnepi szériája

Mintegy 40 éve már annak, amikor az Audi először alkalmazta az azóta legendássá vált Quattro összkerék-hajtási rendszert. Most erre emlékezik meg a négykarikás márka egy limitált szériás TT RS modellel.

1980-at írtunk, amikor az Audi előállt az egészen újszerű összkerék-hajtási rendszerével, melyet mindenki csak Quattro hajtásként ismer. A forradalmi megoldás korának legmodernebbje volt, nem csoda, hogy a versenyautózás világában hasznosítva a technológiát látványos eredményeket tudott elérni a német gyártó.

Most eme évforduló alkalmával mutattak be egy igazán különleges TT RS kivitelt, mely megjelenésében Walter Röhrl 1987-es Pike Peak-i győzelme előtt tiszteleg. A jellegzetes fehér alapon a megszokott trikolor mellett a fehér felnik is jelen vannak, sőt, még olyan részletekre is figyeltek a gyáriak, hogy a méretes hátsó szárny is meglegyen az autón. Igaz, ez azért most visszafogottabb, mint az a megoldás, ami Röhrl Quattro-ján megfigyelhető volt, ami érthető annak tekintetében, hogy nem akarták elrontani a TT arányait.

A belső térben a legnagyobb változás a retro színösszeállítás mellett a hátsó ülések teljes hiánya. A helyükre egy karbonszálas merevítő került, ezzel úgy sikerült megnövelni a karosszéria merevségét, hogy mellett csökkent 16 kilogrammal az autó összsúlya.

A motoron nem változtattak az ünnépi szériánál, a TT RS 2,5 literes öthengeres turbós motorja továbbra is 400 lóerő leadására képes. Mivel 40 éves évfordulót ünnepel a gyártó, ezért csak 40 darab készül el a retro dizájnos kupéból.