A paletta legnagyobb SUV-jaként, ráadásul elektromos hajtással térhet vissza az Opel Monza

Bár egykoron sportos kupéként volt jelen az Opel palettáján, a jelek szerint a jövő egy teljesen új szerepkört tartogat a Monza számára. Egy kimondottan nagy elektromos SUV modell lehet belőle.

A Monza a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig volt az Opel paletta oszlopos tagja sportos kupé formájában, ám az 1986-os eltűnése óta nem sokszor nyúlt az egykoron jól csengő típusnévhez a német gyártó. Utoljára hét évvel ezelőtt hallhattunk felőle egy tanulmányautó képében, de abból végül nem lett sorozatgyártásra érett autó, csupán a márka új formai irányzatát volt hivatott leleplezni.

Ez viszont megváltozhat a jövőben, avagy a Monza visszatérhet az Opel életébe az Auto Motor und Sport publikációja szerint. Ismét lesz sportos kupé tehát a gömbvillámosoknál? Szó sincs erről, a gyári informátorok szerint ugyanis teljesen más jövőt szán a Monzának a gyártó.

Érkezik ugyanis a tervek szerint 2024-ben egy kimondottan méretes új SUV modell ezzel a típusnévvel, mely a PSA új eVMP platforjára épül majd fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy teljesen elektromos autóról beszélünk a jelenlegi spekulációk szerint akár 650 kilométeres villanyos hatótávval.

Bár elsőre furcsának tűniuk, hogy egy egykoron a kétajtós sportos modellekkel azonosított márkanév méretes elektromos crossoverként tér vissza, de mégsem egyedi a sztori az autógyártás történetében. Elég például a Ford Puma és a Mitsubishi Eclipse esetére gondolni, melyek mindegyike lapos sportkocsiból „evolválódott” emelt hasmagasságú családi járgánnyá.

(a képeken a 2013-as Monza tanulmány látható)