A Nio és az Nvidia közösen dolgozik a jövő önvezető autóin

Bár sokan nem hallottak még a Nio márkáról, azonban érdemes odafigyelni a dinamikusan növekvő kínai cégóriásra, akik már most jelen vannak a prémium elektromos járgányok piacán. A fejlődést gyorsítja fel az Nvidiával kötött megállapodás is.

Európában még nem igazán ismert a Nio márka, pedig a hét éve William Li által alapított cég már jelentős hírnévre és vásárlói bázisra tett szert az elektromos crossovereivel Amerikában és Ázsiában egyaránt. Érdemes azonban odafigyelni rájuk, hiszen olyan dinamikus fejlődést mutattak fel a srácok az elmúlt években, hogy mire kettőt pislogunk, Európa egyik meghatározó villanyos márkája válhat belőle.

Márcsak azért is, mert a Nio döntéshozói mindent elkövetnek azért, hogy technikailag a konkurensek fölé tudjanak emelkedni. Például összeborulnak a számítógépes hardverekről elhíresült, de az autóiparban is már évek óta jelenlévő Nvidia céggel is.

Ennek az együttműködésnek a célja lesz egy minden igényt kielégítő önvezető rendszer kialakítása, ami a jelenleg ismert legerősebb, ilyen rendszereket ellátó processzorára, az Nvidia Orin-ra épül majd, ami egyidejűleg akár 254 milliárd feladatot képes ellátni, ám ezzel együtt szabadon skálázható is a teljesítménye. A Nio ráadásul a csúcsmodellekben ebből a processzorból nem is egyet, hanem mindjárt négyet használ majd a jelenlegi tervezet szerint.

„Az autonóm technika és az elektromos rendszerek jelentik a kulcsot az autóipar átalakításához. Ezért is nagy örömünkre szolgál, hogy azzal a Nio-val dolgozhatunk, aki vezető szerepet tölt be a járművek forradalmában, kihasználva a mesterséges intelligencia és a szoftvek által irányított EV flotta adta lehetőségeket”- mondta a bejelentésen Jenson Huang, az Nvidia alapítója és vezérigazgatója.

Az első ilyen Orin rendszerre épülő modell a bejelentéssel együtt került bemutatásra is. Ez nem más, mint a gyártó első nem crossover modellje, az ET7 elektromos szedán, mely akár 150 kWh-s akkumulátor csomaggal és 1000 kilométeres hatótávval is elérhető.