A nehéz év ellenére is pozitív mérleggel zárhatja az évet a Volkswagen csoport

A pandémiás helyzet rengeteg gyártót küldött földre év elején, a legtöbben pedig még mindig ennek a hatása alatt vannak. A Volkswagen csoport viszont éppen átbillent pozitív irányba egy igen erős harmadik negyedév után.

Az év elején elszabaduló pandémia hatása katasztrofális volt az autóiparra nézve. A gyártók sorra jelentették be a kényszerintézkedéseket, amik legtöbbször elbocsátásokat és csökkentett műszakokat jelentettek. Ezeknek köszönhetően csökkentek a veszteségek, de nagyon sok márka jelen pillanatban is érzi még ezen időszak hatásait.

A Volkswagen csoport viszont egy igencsak erőteljes harmadik negyedév után köszöni szépen jól van, hiszen minden jel szerint profittal tudja zárni majd a katasztrofális 2020-as pénzügyi évet. Persze, ez nem az európai piacon múlott, hanem a legnagyobb felvásárlóerővel rendelkező ázsiai országokon, ahol az év második felében látványosan megugrott a drágább modellek iránti kereslet.

Bizony, a Volkswagen a prémium márkáiból profitál legtöbbet idén, például a Porsche nemes egyszerűséggel minden nehézség ellenére több autót értékesített idén, mint a tavalyi szezonban, de az Audi sem panaszkodhat igazán az ázsiai térségben.

A prémium márkáknak köszönhetően tehát már a múlté a második negyedéves aggodalom a Volkswagen csoportnál, amikor is még 1,7 milliárd eurós veszteségről beszéltek az elemzők, míg most már 3,2 milliárd eurós (ez 1,6 milliárd euróval még mindig elmarad a tavalyi teljesítménytől) profitot tud felmutatni a cégóriás harmadik negyedéves viszonylatban.