A Lucid Air a Tesla új kihívója

Hamarosan méltó ellenfelet kaphat a Tesla Model S, bemutatkozott ugyanis a Lucid Air, ami képességeivel is megelőzné a népszerű elektromos limuzint.

A Lucid Motors első autója nem csak a Tesla Model S-t kívánja megelőzni, hanem olyan luxuslimuzinok konkurense lenne, mint amilyen a BMW 7-es sorozata, vagy éppen a Mercedes-Benz S-osztály. Az Air névre keresztelt prototípus képeit elnézve pedig nem lehet kétségünk felőle, hogy igazi luxusautóról van szó. A hosszú, karcsú, áramvonalas karosszéria a helytakarékos elektromos hajtással igazán tágas utasteret kínál, amit üvegtető tesz világossá, és ahol hátul is két különálló, dönthető fotelben lehet helyet foglalni. A műszereket színes képernyő helyettesíti, de érintőképernyők kerültek a középkonzolra és a hátsó ülésekhez is.

Az Air technikája is figyelemreméltó, hiszen az első és hátsó kerekekhez is 600 lóerős elektromotort szereltek. Az összkerékhajtású és 1000 lóerős összteljesítményű Lucid Air ezzel 2,5 másodperc alatt képes 0-ról 100 km/órára gyorsulni. A hasonló menetteljesítményű Tesla Model S-ben 100 kilowattórás a legnagyobb kapacitású akkumulátor, míg a Lucid esetében ez a szériafelszerelés, és opcióként 130 kilowattórást is lehet majd kérni. A Samsung által fejlesztett akku a gyakori gyorstöltést is bírni fogja, és egy feltöltéssel akár 640 kilométert is képes lesz megtenni vele az autó. A radarokkal és kamerákkal felszerelt Air természetesen önvezető módban is használható lesz.

Az új modellhez gyárat is épít az Egyesült Államokban a kínai befektetőkkel finanszírozott, korábbi Oracle és Tesla vezetők által alapított Lucid Motors. Az üzemben eleinte évi 20 ezer autó készülhet, de akár 130 ezresre is növelhető majd a kapacitása. A Lucid Air alapárát 65 ezer dollárra, mintegy 20 millió forintra ígérik, de egy jól felszerelt példány nagyjából 100 ezer dollárba, azaz 30 millió forintba kerül majd, ha 2018-ban elindul a sorozatgyártása.