A légzsákok miatt lopják a kormányokat az autókból

Egy angol biztosítótársaság hívta fel a figyelmet arra, hogy a tolvajok mostanság új célpont után néztek. Egyre több autóból lopják ki a kormányt a bennük lévő légzsákok miatt.

Az angol Admiral biztosító elemzése mutatott rá arra a napokban, hogy az autófeltörések és lopások miértje egy teljesen új irányba kezd elmozdulni. Nagy-Britanniában ugyanis egyre több járgányból tűnik el a kormánykerék a feltörések után. Legfőképpen a BMW csoport termékei keresettek, de sok Ford és Mercedes tulaj is irányítás nélkül maradt az elmúlt években a szigetországban.

Na de miért lettek ennyire felkapottak a kormánykerekek? Főként nem a dizájnjuk miatt, hanem a bennük rejlő (remélhetőleg nem Takata) légzsákok a keresettek. Az angol szakértő elárulta, hogy ennek a legfőbb oka, hogy sok balesetes autó javításához már jellemzően nem a gyári szervizeket veszik igénybe a felhasználók, hanem a nagyjából ahhoz képest féláron dolgozó vállalkozókat. Valamilyen szinten érthető, hiszen több százezer forintos tételről van szó még nálunk is.

Szóval az ilyen vállalkozók pedig igényt tartanak az alkatrészre és hát ők is jobban járnak, ha nem hivatalos forrásból rendelik be a légzsákokat. Üzletileg kockázatos, de nagyobb a profit, tehát van rá kereslet is. Mindezek mellett a biztosító arra is felhívja a figyelmet, hogy az új trend nem csak a lopás áldozatainak jelenthet problémát, hanem veszélyt rejt magában az új felhasználó számára is. A nem szakszerűen beépített, vagy nem megfelelő típusú légzsák veszélyes, hiszen lehet, hogy ki sem nyílik, vagy pont úgy teszi azt, ahogyan nagyobb sérülést okoz, mint amennyit véd.

A kormánylopások ráadásul már nem csak Angliában vannak jelen, hanem az Európai Unió több országából is érkeztek jelentések. Persze, a fő sláger még mindig a katalizátor, illetve ha nagyon elszállnak az üzemanyagárak, szinte biztos, hogy megjelennek a „kannások” is a parkolókban idővel.