A Lamborghini is indítana hiperautót Le Mans-ban

A Hosszútávú Világbajnokság reformja miatt változnak a jövőben az LMP1 kategória feltételei. Erre a lehetőségre csapna le a Lamborghini is már a Le Mans-i futamon.

A híres Le Mans-i 24 órás versenyt is jegyző Hosszútávú Világbajnokság legkomolyabb kategóriájának számított hosszú időn keresztül az LMP1 széria, ám az elmúlt években egyre inkább csökkent az érdeklődés iránta mind gyártói, mind pedig nézői fronton. Ezért döntött úgy a VB vezetősége, hogy megreformálják a rendszert és teljesen más feltételeket vezetnek be a csúcskategória számára. A jövőben ugyanis az LMP1-es járgányok jóval hétköznapibb kinézettel és technikával bírnak majd, azaz lényegében a jelenleg csak hiperautó néven emlegetett négykerekűek versenyeznek majd.

A lényeg, hogy a versenyautó teljesítménye nem lehet több 738 lóerőnél, az alapul szolgáló utcai változatnak pedig már legalább 20 példányban léteznie kell. A hibrid hajtáslánc nem kötelező, de megengedett amennyiben az elektromos motor teljesítménye kevesebb mint 268 lóerő.

Az Aston Martin, a Toyota, a Mercedes és a Ferrari már korábban bejelentette, hogy autót indít az új kategóriában, most pedig a Lamborghini is kifizetődőnek látja a részvételt. Főleg annak fényében, hogy lényegében már meg is van az alap az SC-18 Alston limitált szériás szupergép személyében, azaz a versenyautó változat nagyon kevés átalakítással elérhető lenne.