A koronavírus nyertesei

A koronavírus-válság komolyan megroppantotta világszerte az autópiacot, de legnagyobb mértékben talán Európában, azon belül is Németországban, ahol az 50 legkeresettebb típusnál 42 esetében erősen csökkent a kereslet. Van azonban nyolc, amely növelni tudta az eladásait 2020 első félévében.

A német közúti közlekedési hatóság (KBA) frissen közzétett statisztikáit elemezve érdekes és elgondolkodtató tényeket látni.

tcross1

A legnagyobb növekedését január és július között a VW T-Cross produkálta, ezt azonban inkább a számára szerencsés körülmények alakulásának köszönheti. Majdnem 15 ezer ügyfél választotta a Polo crossover utódját, ami 81 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az emelt kisteherautó statisztikailag is előnyös, mivel csak 2019 áprilisa óta szállítják, és az új regisztrációk szintje az előző évben alacsony volt. A különbség különösen nagy, mivel nem volt közvetlen előd, melynek fennmaradó tételei megjelenhetnek a tavaszi statisztikában.

d270a1b7-2020-mercedes-cla-27

A koronavírus-nyertesek között a második helyezett a Mercedes CLA , amely a VW-től eltérően egy második generációs modell. A kompakt Mercedes túlteljesíti előző évi adatait, nem utolsósorban azért, mert csak 2019 márciusa óta érhető el – és mivel sok vonzó motorváltozat csak a következő hónapokban volt elérhető. 13 500 új regisztráció tehát 62 százalékos növekedést jelent.

zoe1

A harmadik helyen a Renault Zoe profitál az elektromos autók általánosságban magas keresletéből és a környezetvédelmi bónuszhoz kapcsolódó támogatási összeg növekedéséből. Az új regisztrációk száma 54 százalékkal emelkedett, alig tízezer darabra.

2020-06-08_fiat_e-ducato_07-1024x629

A Fiat Ducato-nál a nyereséget elsősorban egy bizonyos járműosztály iránti kereslet okozza: az olasz kisteherautó alapja sok németországi lakóautónak. Ezek iránt pedig akkora volt a kereslet, mint koronában még soha. A KBA statisztikái 21 százalékos növekedést és közel 29 ezer új regisztrációt mutatnak.

spacestar

A BMW 3-as sorozat és a Kia Ceed valódi bestsellerek, de 16 százalékkal nagyobb kereslettel a Mitsubishi Space Star is az ötödik helyen áll a pozitív listán. Majdnem 15 ezer új tulajdonost talált a kisautó, amely erősen leárazva mintegy előrevetítette a Mitsubishi kivonulását Európából.

Kia_Ceed-5dr-GT_005_bg

A Kia Ceed példája jól mutatja, hogy még az egyszerű tömegmodellekkel is fel lehet futtatni az eladásokat. A 2018 óta kapható koreai kompakt eladása az első hét hónapban 8 százalékkal 13 400 darabra nőtt – nem utolsósorban az XCeed crossover 2019 őszi bevezetése miatt – a Kia becslése szerint a Németországban értékesített Ceed-típuscsalád csaknem 50 százalékát is a kompakt Crossover adja majd.

clio2020

Utolsó a nyertesek listáján a Renault Clio , amely eladott darabszáma január óta 0,4 százalékkal 14 ezresre nőtt. A francia kisautó ötödik generációja már 2019 vége óta létezik a piacon. Mindazonáltal a teljes piac helyzete messze nem rózsás, hiszen az első hét hónapban elért 1,53 millió darabszámos új forgalomba helyezés 30 százalékkal marad alatta a múlt év hasonló időszakához képest.