A házakon is átlát a Honda biztonsági rendszere

A Honda Amerikában tesztelt egy új biztonsági rendszert, melynek lényege, hogy az autók a közlekedési lámpák tetejére szerelt kamerákkal kommunikálva előre tudják, hogy érkezik-e valaki a beláthatatlan kereszteződésben.

A Honda legújabb biztonsági fejlesztése a beláthatatlan kereszteződésekből adódó veszélyforrásokat hivatott kiszűrni. Az egyelőre kísérleti jelleggel működő V2X rendszer lényege, hogy az autó érzékelni tudja azokat a járműveket és gyalogosokat, melyeket a sofőr nem láthat, mondjuk azért, mert például azt egy ház éppen takarja.

Hogyan működik? A Honda mérnökei olyan speciális kamerákat telepítettek egy városi kereszteződésben a lámpák tetejére, melyek pár száz méteren belül minden járművet és egyéb objektumot érzékelnek, majd az információt a megfelelő eszközzel felszerelt autók le tudják kérdezni.

A rendszer különlegessége, hogy a veszélyforrásokat meg is tudja különböztetni, így az is megjelenik a vezető előtt, hogy mondjuk egy megkülönböztető jelzést használó mentő közeledik éppen felé, vagy esetleg egy biciklis akar nagy tempóban áttekerni előttünk.

A tesztelés idejére mintegy 200 Hondát szereltek fel az információk fogadására alkalmas eszközzel, a közlemény szerint pedig eddig tökéletesen működik, a funkcióját teljes mértékben ellátja az eszköz.