A hátsó lámpán is jelzi az új Ford F-150, hogy mennyire pakoltuk meg

Érdekes és hasznos funkciót kapott a Ford F-150 legújabb generációja. Akár a hátsó lámpából is leolvasható, hogy a plató terhelhetőségét mennyire használtuk ki.

Bár vannak, akik csak a divat vagy éppen egy érzelmi fellángolás miatt vesznek platós modellt, a legtöbb vásárló azért még mindig arra használja őket, amire hivatottak az ilyen autók: szállítanak vele, sokat és nehezet egyaránt. Viszont nem mindegy, hogy mennyi cucc megy fel a platóra, hiszen az ilyen autók teherbírása is véges. A túlpakolást hivatott megelőzni a Ford F-150 új generációjának egyik érdekes megoldása.

Ez nem más, mint az Onboard Scales funkció, mely valós időben képes jelezni, hogy mennyire használtuk ki a plató nyújtotta 730 kilós terhelhetőséget. A folyamatot megtekinthetjük az infotainment rendszer kijelzőjén vagy a Ford telefonos applikációjában is, de a hátsó lámpa oldalában is található egy visszajelző, melyről könnyen leolvasható a fontos információ.

Lényegében úgy kell elképzelni, mint az elektromos eszközök töltöttségét jelző csíkozás, azaz minél több világít, annál nagyobb a platóra helyezett súly. Amennyiben túlterheltük az autót, akkor a hátsó fényforrások villogása jelzi, hogy rossz úton járunk!

A rendszer mindezek mellett képes arra is, hogy az utánfutó súlyát (pontosabban a horogra nehezedő terhelést és elinduláskor a megrántáskor fellépő erőt) is monitorozza, azaz megmondja, hogy a kocsi saját tömegéhez képest ideális-e a futó súlyelosztása. Amennyiben szükséges, azt is kiszámolja az F-150, hogy a már meglévő terheléssel mennyi árut tudunk még felpakolni a kocsira. Érdekes megoldás, ami azt is bizonyítja, hogy a Ford ténylegesen gondolkodik azon, hogy milyen hasznos újdonságokat lehet még elhozni az autók világába a sokadik infotainment megoldás és digitális belső tér mellett.