A GM nyerte meg az amerikai hadsereg legújabb tenderét

A General Motors katonai járművekkel foglalkozó részlege gyárthatja le a jövőben az amerikai hadsereg könnyű csapatszállító járművét. Az ISV a Chevrolet Colorado alapjaira épül, viszont értelemszerűen katonai alkatrészekkel és funkcionális megoldásokkal egészítik ki.

Az amerikai hadsereg írta ki azt a tendert, melyen belül új könnyű csapatszállító jármű beszerzését hirdették meg. Összesen 434 koncepcióval pályáztak a gyártók, melyek közül a GM Defense cég Chevrolet Colorado alapokra épített konstrukciója lett a győztes. Alapvető kritérium volt, hogy az autónak szállíthatónak kell lennie az UH-60 Blackhawk alá lógatva és a CH-47 Chinook helikopterbe parkolva is.

A Colorado ISV (Infantry Squad Vehicle) legfőbb egységei a „civil” világból érkeznek, azaz az alkatrészek csaknem 90 százaléka megegyezik azzal, mint amit a Chevrolet is használ az autóinál. Ilyen például a Chevrolet Performance felfüggesztés, melyet főként nagy teljesítményű terepjárókon alkalmaznak, illetve a 190 lóerős, 2,8 literes Duramax négyhengeres dízel egység is.

A hadsereg összesen 649 darabot rendelt meg a különleges járgányból, melyet 214 millió dolláros áron teljesít a GM. Ez annyit tesz, hogy egy darab Colorado ISV nagyjából 330 ezer dolláros, azaz 101 millió forintos árcédulával rendelkezik. Az alapokat adó Chevrolet Colorado ZR2 darabja 45 ezer dollárba, azaz 13 millió forintba kerül, az árkülönbséget pedig a titkosított katonai műszaki és elektronikai megoldások adják ki.