Finanszírozási lehetőségek: lízing vagy készpénz

huszezresek

Forrás: boon.hu

Az autóvásárlás egyik sarkalatos pontja a megszerezni kívánt autó, a másik pedig az ehhez szükséges pénz. Sajnos a legtöbbünk számára általában nem működik a legegyszerűbb lehetőség, hogy besétálunk a szalonba, és kicsapjuk a kp-t.

Szerencsére számos egyéb megoldás is létezik az autóra vágyó, de készpénzzel nem vagy csak korlátozott mértékben rendelkezők számára. Új autó vásárlásakor mindenképpen érdemes figyelni a különféle akciókra, néha egészen jelentős megtakarítást lehet elérni velük. Másrészt, ha megvan a nekünk tetsző jármű, ne legyünk restek több szalonból is árajánlatot kérni, időnként egészen meglepő árkülönbségek tapasztalhatók. Sokak számára talán meglepő, de általában a kereskedőknél is lehet alkudni: az alapárért adott extrák, téligumi készlet, ingyenes szerviz és számos egyéb lehetőség révén javíthatjuk az autónk ár-érték arányát. Ha már van gépkocsink, és cserélni szeretnénk, a használtautó beszámítási akciókkal általában szintén sokat spórolhatunk. Mi több, az ilyen lehetőségek esetén gyakran annyiért számítják be régi tragacsunkat, amennyiért mi magunk valószínűleg nem tudnánk értékesíteni azt.

Aki más forrásból szeretne autót vásárolni, hitel- és lízingajánlatok széles skálájából választhat. És ez nemcsak szalonból vagy használtautó kereskedőtől történő vásárlás esetén működhet. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis vannak olyan pénzintézeti konstrukciók, amelyek magánszemélyek közötti autóeladásokhoz is nyújtanak finanszírozási lehetőségeket. A hiteleket sokan ismerik, de adott még a lízingelés lehetősége is. E forma lényege, hogy futamideje alatt a finanszírozó pénzintézet a jármű tulajdonosa, az ügyfél pedig „csupán” az üzembentartója. Ő a futamidő végén azzal szerzi meg a tulajdonjogot a gépjármű felett, hogy az összes lízingdíjat és egyéb felmerülő költséget kiegyenlítette. A lízing sok esetben kedvezőbb, mint a hitel, hiszen a pénzintézet számára lényegesen kisebb kockázattal jár. Az egyszerű hitellel összevetve azt is mondhatjuk, hogy a lízing valójában inkább olyan, mintha bérelnénk a banktól a járművet, de a költségeket mi állnánk.