Legendás, újszerű Subaru különlegesség kelt el horror áron

Egy Subaru Impreza STi már önmagában egy érdekes tárgy, de ha egy 22B kivitelről beszélünk, akkor meg is érkezünk a legenda kategóriába. A limitált példányszámban készült különlegesség egy példányát vadászta le most valaki csaknem 80 millió forintnyi dollárért.

A Subaru Impreza sportváltozatainak óriási rajongótábora van. Érthető, hiszen számtalan autósport mérföldkő megszerzésében vállalt a modell nagy szerepet, ráadásul a filmes szerepek is komoly mértékben hozzájárultak a körülötte kialakult kultusz szerephez.

Szóval, egy STi kivitel már eleve nem mindennapi járgány, de vannak bizonyos évjáratok és edíciók, melyek egyenesen a legenda kategóriát képviselik. Ilyen például az STi 22B, melyet a gyártó a harmadik rali VB címet ünneplés okán hozott össze és talán minden idők legkívánatosabb STi szériája, mely kizárólag kétajtós kivitelben, World Rally Blue fényezéssel készült el. Hogy mennyire exkluzív kivitelről van szó, az is jelzi, hogy összesen 424 darabot építettek meg összesen belőle.

A meghajtásáról egy 2,2 literes turbós benzines, EJ22G kódnéven ismert erőforrás gondoskodik, mely 280 lóerőt képes kipréselni magából 363 Nm nyomaték mellett. Ez ma már nem egy eget rengető adat, de gondoljunk csak abba bele, hogy 1998-at írunk a bemutatásakor, ráadásul a rali-specifikus elemeknek és hajtásnak köszönhetően így is parádésan mozgott a mindösszesen 1270 kg össztömeggel rendelkező utcai versenygép.

Nem csoda tehát, hogy egy ilyen ritkaság ma már óriási pénzeket érhető, főleg, ha jó állapotban van. Már pedig a napokban felkerült egy példány a Bring a Trailer aukciós portálra, ahol valaki egy kis árverés-csata után le is csapott rá, átszámolva potom 80 millió forintnyi dollárért.

Persze, ehhez a nagy összeghez kellett az is, hogy az eladó autó egy eredeti japán piacos példány volt, ami pár éve került csak Amerikába. Utána teljes felújítást végeztek rajta, amiből a motor és a futómű sem maradt ki.

Persze, ezt nem azért kellett meglépni, mert a világ összes kilométere benne van a sportkocsiban, hiszen csak 115 ezer mérföldet, azaz 180 ezer kilométert mutat az órája, hanem azért, mert több mint 20 év azért megérződik bizonyos alkatrészeken.