Övbekötésre figyelmeztető hang hiánya miatt hív vissza a Porsche

A Porsche bizonyos modelljeiben szoftveres probléma miatt nincs hangos visszajelzés a biztonsági öv bekötésének elmulasztásakor. Visszahívást jelentett be a gyártó.

Már egy ideje megszokott jelenség az autókban, hogy ha valaki nem köti be magát elinduláskor, akkor a jármű hangos és sokszor folyamatosan egyre hangosabb csilingeléssel, vagy hasonló hangjelzéssel figyelmeztet. Lehet szeretni és lehet utálni is a dolgot, de ez egy kötelező módon előírt szabály, melyet minden gyártónak be kell tartania bizonyos piacokon. Ilyen Európa, USA és Kanada is.

Most az utóbbi két térségben ütközött ezzel kapcsolatban problémába a Porsche, ugyanis kiderült, hogy néhány modellben egyszerűen nem működik a hangos visszajelzés, azaz csak egy kis ikon jelenik meg a műszerfalon, ha valaki nem köti be magát. Az amerikai hatóságok szerint ez arra ösztönzi az embereket, hogy ne kössék be magukat, aminek egy baleset bekövetkeztekor katasztrofális következményei lehetnek, tehát az idegesítő csipogásnak mindenképpen működnie kell.

A Porsche természetesen tiszteletben tartja a szabályozásokat, így azonnal visszahívást jelentettek be, ami nem kevesebb, mint 6500 Taycan és 911 modellt érint. Az NHTSA jelentésében az is kiderül, hogy a szóban forgó Porsche modellek ténylegesen nem hibásak, csupán olyan programot kaptak, melyet olyan piacra kódoltak, ahol nem kötelező a hanggal visszajelzés.