Februárban leáll a Toyota gyár Csehországban

Már lassan azt hihetnénk, hogy az autóipar szépen lassan elkezd kilábalni az alkatrészhiány szorításából, pedig egyelőre közel sem ez a helyzet. A Toyota például egész februárban pihenteti a gyártást a cseh üzemében.

Az autóipar helyzetét évek óta rontja egy folyamat, mely lényegében a Covid miatti leállásokkal kezdődött, majd súlyos alkatrész és alapanyaghiányban teljesedett ki. Na de vajon 2023-ban már végre magunk mögött hagyhatjuk ezeket a problémákat? Közel sem ez a helyzet, amire a Toyota közleménye világít rá legjobban.

A japán gyártó ugyanis bejelentette, hogy februárban egy hónapra beszünteti a gyártást a csehországi üzemében, mert nemes egyszerűséggel az ellátási láncban súlyos alkatrészhiány alakult ki. Magyarra fordítva meg kell várni, hogy egy picit feltöltődjenek a készletek, hogy egyáltalán tudjanak miből gyártani.

A Toyota a Kolín városa melletti gyáregységet még 2021-ben bővítette ki egy 200 millió eurós beruházás keretein belül, majd itt kezdődött el a Yaris és az Aygo X gyártása is. Természetesen a leállás (és maga az alkatrészhiány) hatásait a vásárlók is megérzik, hiszen az ilyen történések mindig tovább növelik a manapság már amúgy is kimondottan hosszadalmas várólistákat.