Törött autókból kinyert műanyagból készíti az Audi a Q8 E-Tron biztonsági övét

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az autóiparban is a környezettudatosság, melynek egyik példája az Audi műanyag újrahasznosítást megcélzó akciója. Sérült autók elemeit felhasználva készül például a Q8 E-Tron bizontási öv csatjának a burkolata.

Ahogyan az autóipar próbál egyre zöldebb lenni, úgy tűnnek fel az újabbnál újabb újrahasznosítási megoldások. A PET palackok és egyéb hulladékok felhasználása ülésgyártásnál és belső paneleknél már korábban is megfigyelhető volt néhány gyártónál, az Audi pedig a saját háza táján is elkezdett ilyen lehetőségekben gondolkodni.

Egészen pontosan a négykarikások a saját szervizhálózatukat használják arra, hogy összegyűjtsék a hulladéknak szánt műanyagokat. Lehetnek ezek akár hűtőrács maradékok, keréktárcsák vagy motortér burkolatok is. Na de mi lesz az így összehordott szeméttel? Alkatrészeket gyártanak belőlük, például az új Q8 E-Tron biztonsági öv csatjának a burkolata is így készül

A kiválogatott műanyagokról első körben eltávolítják a fém- és egyéb, nem oda illő elemeket, majd szépen bezúzzák őket. Az így megkapott kisebb darabokat aztán pirolízisolaj felhasználásával, kémiai folyamatokkal granulátumokká alakítják, amiket már egyből fel is lehet használni újabb műanyag alkatrészek gyártásánál.

Az eljárásnak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthető az autóipar ökológiai lábnyoma, a gyáriak szerint ráadásul jelentősen kedvezőbb áron lehet általa alapanyagokhoz jutni, ami természetesen tovább csökkenti a modellek gyártási költségeit.