Angliában esős időben még szigorúbb sebességkorlátozást szeretnének

Angliában egy felmérés világított rá arra, hogy az autósok többsége tovább csökkentené az autópályákon a megengedett maximális sebességet, ha esik az eső. Nem csak a tapadás kérdése, hanem a látási viszonyok miatt is tovább korlátozna a megkérdezettek többsége.

A The Guardian beszámolója világított rá arra, hogy az angolok egy felmérés alkalmával az autópályák sebességkorlátozásának szigorítása mellett tették le a voksukat. Legalábbis ami az esős időben közlekedést illeti.

A RAC összesen 2100 sofőrt kérdezett meg, hogy miként javítanának az autópályák biztonságán, a megkérdezettek 72 százaléka szerint pedig a jelenleg érvényes 70 mérföldes, azaz 113 kilométeres óránkénti sebesség még mindig sok, ha éppen esik az eső. További érdekesség, hogy a megszólalók 66 százaléka szerint már az is csökkentené a balesetek számát, ha a lassabban haladó járművek nem húznának átláthatatlan vízköpenyt maguk után. Na de mennyire is kéne csökkenteni a vizes aszfaltra érvényes sebességkorlátozásokat? 33 százalék a 60 mérföldes, azaz 97 kilométeres óránkénti tempóra szavazott, míg 17 százalék biztonságosnak látja a 65 mérföldes „száguldozást” is.

A felméréssel kapcsolatban a RAC szóvivője, Rod Dennis elárulta, hogy bár az angol autópálya biztonság terén Európa élvonalába tartozik, ám 2012-óta mégsem sikerült érdemben csökkenteni a súlyos kimenetelű balesetek számát. A szigorúbb sebességkorlátozás ezen javíthatnak a meglátása szerint. „Bár a legtöbb járművezető mérsékeli a sebességét, amikor az időjárás rosszra fordul, a számok azt mutatják, hogy a „körülményekhez viszonyítva túl nagy tempó” és a „csúszós úton száguldozás” még mindig az autópálya-balesetek 10 leggyakoribb kiváltó okai közé tartoznak, és minden évben jelentős számú súlyos sérüléshez, sőt halálesethez járulnak hozzá.”