Itt a csikkeket gyűjtögető robotautó

Az eldobált cigarettacsikkek nem csak vizuálisan rombolják a környezetünket, hanem bizony a belőlük távozó kémiai vegyületeknek konkrét környezetkárosító hatása is van. Ez ellen próbál meg tenni a Beach Bot robotautó.

Szinte hihetetlen, de a statisztikai kimutatások alapján évente 14,1 billió darab cigarettacsikk végzi szemétként, aminek jókora része (4,5 billió) sajnos nem éppen oda illő helyen köt ki, magyarul a dohányzó egyszerűen csak eldobja ott, ahol van. Nem képeznek ez alól kivételt a strandok sem, amit most Hollandiában egy apuka meg is unt, miután 4 éves csemetéje egy csikkel játszott nyaralás közben, és ezért lépésre szánta el magát.

Vállalkozótársával, Martijn Lukaarttal együtt a fiú apja, Edwin Bos megalkotta a Beach Botot, egy autonóm robotot, amely kamera alapon működő mesterséges intelligencia segítségével fésüli át a strandokat cigarettacsikkeket keresve a homokban. A robot amint talál egy eldobott darabot, lenyúl érte és a tárolóegységébe helyezi, majd folytatja a keresgélést.

A projekt annyira sikeres lett, hogy még a Microsoft is beállt mögé és anyagi forrásokkal és további fejlesztésekkel segítik a szerkezet tökéletesítését. Többek között azon dolgoznak most közösen, hogy alaposan kitolják a most még csak egy órányi üzemidőt, illetve megsokszorozzák a robot által felismert, a homokba nem illő tárgyak számát. „Most még csak a csikkekre koncentrálunk, mert ezekből van a legtöbb szemét, de később jöhetnek más begyűjtendő tárgyak is”- mondta Bos a jövőt illető tervekről.