9 millió eurós bírságba ment bele a Volkswagen

A nagy dízel botrány utóhatásai még ma is tartanak, ám most talán lezárulhat az egész procedúra azzal, hogy a Volkswagen alkut kötött a német bírósággal.

Évekkel ezelőtt robbant ki a csalós szoftverek által eldurvult dízel botrány, ám a nyomozások és a felelősségre vonások még mindig tartanak. Az egyik ilyen utolsó szál a német hatóság jogi eljárása Herbert Diesst és Hans Dieter Pötsch ellen, akik a botrány 2015-ös kirobbanásakor a vezérigazgató és a pénzügyi igazgató szerepét töltötték be a márkánál.

A vádak szerint mindketten tudhattak a csalós szoftverek alkalmazásáról a fontos információkat elhallgatták még a nyomozás megkezdése után is. A Volkswagen jogi képviselete viszont ezeket a vádakat cáfolja, sőt évek óta igyekszik megállapodni a hatóságokkal. Most ez sikerült!

A német beszámolók szerint ugyanis sikerült megállapodnia a VW-nek a német igazságszolgáltatás képviselőivel. Az alku szerint mintegy 9 millió euró, azaz több mint 3 milliárd forint bírságot fizet be a gyártó, cserébe pedig ejtik a vádakat Diesst és Pötsch ellen.

Eddig a Volkswagennek ezzel és a kártérítésekkel együtt 30 milliárd eurójába került a 2015-ös fiaskó.