Söfőr divat, avagy mit hordjunk vezetéskor

A KRESZ alapján akár meztelenül is vezethetnénk, de nézzük a kevésbé exhibicionista megoldásokat.

Régi idők autósa

A cipő
A legideálisabb, ha tartunk egy váltócipőt az autóban, amely vékony talpú, nem túl merev anyagból készült, hogy maximálisan tudjuk érzékelni a pedálokat. Emiatt például télen rizikósak a vastagtalpú hótaposók, hiszen óvatlanságból akár két pedálra is rátaposhatunk egyszerre. Nagy nyári melegben a papucsok jelenthetnek igazi életveszélyt, mivel nem tartják a lábfejet, és könnyen előfordulhat, hogy ha gyorsan szeretne reagálni a sofőr, lecsúszik a lába a pedálról. Ugyanez a probléma a nők kedvencével – a magassarkúval is.

A Lamborghininek saját, külön az autóvezetéshez kialakított cipője van.

A nadrág
Ne legyen annyira szűk, hogy korlátozza a láb mozgását, illetve arra is ügyeljünk, hogy ne legyen annyira hosszú, hogy beakadhasson a cipőbe (vagy annak sarkába, bár megbeszéltük, hogy a lapos cipő az ideális).

A kabát
Télen igen fontos téma, hogy ha csak pár percre ülünk be az autóba, érdemes-e levenni a kabátot arra az időre. A legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, és ha melegünk van, vagy a kabát korlátoz minket a szabad mozgásban, akkor az nem ideális. A sofőrnek semmi sem szabad, hogy elvonja a figyelmét a vezetéstől, még ha az csak rövidtávú út is.

Kesztyű és sapka
Hasonlóképp, mint a kabátnál, fontos a kényelem szóval, ha fázik a kezünk, akkor érdemes beszeretni egy kifejezetten vezetéshez tervezett kesztyűt. Az átlagos, utcai darabokkal az a helyzet, hogy könnyen lecsúszhat a kezünk a kormányról, ezzel akadályozva a gyors reakciót, és rontja biztonságérzetet.

A sapka használatánál – ugyanúgy, mint a kapucninál – azt kell szem előtt tartanunk, hogy ne akadályozza a sofőrt a szabad kilátásban. Semmiképpen sem biztonságos egy szembe húzott kötött sapka, sem egy túl nagy sildes usánka.

Egyéb kiegészítők
Ilyen például a túl nagy napszemüveg, vagy bármi ami a zavarja a sofőrt a koncentrációban, és a kényelmes vezetésben. Érdemes ezekre fokozottan odafigyelni, mivel balesetveszélyes helyzetben szó szerint a divat áldozataivá is válhatunk…

A fenti cikk alapján hány hibát vétett a képen látható sofőr?